Importanța Auzului

Evenimente

Importanța Auzului

Alarma telefonului care ne trezește în fiecare dimineață, melodia preferată care ne schimbă starea de spirit, conversațiile cu prietenii sau bâzâitul unui țânțar, toate aceste sunete sunt mereu prezente în viața noastră. Auzul este unul dintre cele mai importante simțuri pe care le avem și trebuie să il apreciem la adevărata lui valoare.

……Geanina Badalau…………………audioprotezist Clarfon SA, ne răspunde la câteva întrebări despre importanța auzului.

Ce înseamnă hipoacuzia și cum o putem depista?

Pierderea auzului ce are diferite grade se numește hipoacuzie și ne poate afecta viața socială, starea pshihică, poate induce izolare față de semenii nostri, poate declanșa depresie și ne poate ingreuna efectuarea activităților zilnice. O persoana care aude este mai fericită, mai adaptată la mediul social, mai activă. Depistarea hipoacuziei se face prin audiogramă- testarea auzului cu un audiometru. Sunt si alte teste însa acesta este cel mai folosit. În ultimii ani, Clarfon s-a implicat activ în campanii sociale de conștientizare a importanței auzului oferind tuturor posibilitatea de EVALUARE sau TESTARE GRATUITĂ a auzului.

Care este media de vârstă a pacienților care prezintă hipoacuzie?

Din pacate, în decursul anilor s-a constatat o scădere a mediei de vârstă a pacienților care sunt depistați cu pierdere auditivă ireversibilă. Dacă în trecut hipoacuzia era privită ca o afecțiune a bătrâneții, din ce în ce mai multe persoane tinere încep să aibă probleme de auz. Factori precum stresul, unele antibiotice luate fără indicația medicului, purtarea căștilor pentru muzică și pentru conversațiile la telefon fac ca hipoacuzia să apară la populația din ce în ce mai tânără. Iar atunci când vorbim despre o hipoacuzie permanentă, reabilitarea acesteia implică purtarea de aparate auditive.

Cum ne putem proteja auzul?

Când e vorba de zgomot, trei lucruri sunt importante: cât de tare, cât de mult și cât de aproape. Păstrați volumul muzicii la un nivel rezonabil, mai ales în cazul în care folosiți căști. Cum poți să iți dai seama dacă volumul este prea ridicat? Simplu. Dacă persoana de lângă tine poate auzi muzica pe care o asculți în căști, e un semn că trebuie să dai mai incet. Fă o pauză de câte cinci minute la fiecare oră de ascultat muzică, pentru a permite urechilor să se refacă. Există studii care demonstrează că durata de timp petrecută într-un mediu zgomotos este la fel de importantă ca intensitatea volumului.

Dacă remarcați că simțul auditiv vă este slăbit, mergeți cât mai repede la doctor. Orice întârziere poate agrava situația și poate duce chiar la pierderea totală a auzului. Trebuie, de asemenea, să consultati medicul/audiologul dacă sunteti supus zilnic poluării fonice, ca de exemplu în cazul în care lucrati într-o fabrică sau într-un aeroport. Aceste zgomote vă pot afecta iremediabil auzul, iar medicul/audiologul este cel care vă poate recomanda cele mai bune metode de protecție.

Vă așteptăm în cabinetul Clarfon din b-dul Carol I nr 61 si b-dul M viteazu nr 25 bl A1 sc 2Parter…… pentru a vă testa auzul și pentru a beneficia de oferta Clarfon din luna mai: GRATUIT baterii pentru 1 an acelor pacienți care iși achiziționează aparate auditive.

Cabinet CLARFON DROBETA TURNU SEVERIN 1 -Tel : 0731600134

Cabinet CLARFON DROBETA TURNU SEVERIN 2 – Tel: 0731600610

 

 

Post a comment